1695625281332_16x9.jpg

ATT PLUGGA VIDARE
I alla tankar kring att plugga vidare och i all research hon gjort hittade hon information om att CSN skulle komma med ett nytt Omställningsstudiestöd (OSS). -  Allt var nytt och jag behövde verkligen leta reda på all den information jag kunde behöva. Natten till 1 oktober 2022 tryckte jag på ansökningsknappen några minuter över kl: 00.00. Jag ville plugga Slöjdlärarutbildning till ämneslärare på Linköpings Universitet med start vårterminen 2023. Eftersom jag inte visste om jag skulle få Omställningsstudiestöd, valde jag en distansutbildning på 50% vilket då tar 2 år. Och jag arbetar 50 %.

KONTAKTEN MED OMSTELLA
-         Eftersom jag var en av dom första som sökte OSS, redan innan Omstella ens hade startat, så sökte jag utan att ha pratat med en studie- och yrkesvägledare. När jag sedan fick kontakt med Omstella fick jag riktigt bra hjälp av Marie-Louise. (Omstella var inte ännu en godkänd omställningsorganisation av Kammarkollegiet vid det tillfället – Red anmärkning) och fick inte skriva yttranden till CSN – men Marie-Louise guidade och tipsade mig kring hur jag skulle skriva och uttrycka mig. Jag fick all möjlig uppbackning som Omstella kunde bistå med just då.

MAJA VÅGADE HOPPA
Hur vågade du ta steget att börja plugga? Omställningsstudiestödet (OSS) var ju inte godkänt när utbildningen började.
-         Magkänsla, säger Maja. Studie- & yrkesvägledaren sa också att det saknas slöjdlärare och att OSS därför borde bli beviljat. Om det inte hade blivit beviljat kanske jag hade hoppat av utbildningen. Jag kan inte jobba heltid och plugga 50%.
Det tog 5 månader innan hon fick godkänt OSS. Så magkänslan fick rätt. Maja sökte också nytt OSS 1 april för vidare studier under hösten 2023 och våren 2024. Konstfack har enstaka kurser i slöjd som innefattar trä och metall samt textil. Den låter superspännande!

FRAMTIDEN
-         Jag är ju trädgårdsmästare i botten och van vid att skapa nya kundrelationer och bygga mina egna arbetsuppgifter. Men jag gillar också att arbeta tillsammans med andra engagerade och intresserade människor som vill göra skillnad i världen. Jag ser många olika möjliga yrken för mig i framtiden: tex koordinator inom slöjd och studieförbund. Projektledare för större slöjdevents. Eller varför inte slöjdlärare.